Wspólny front przeciw oszustwom żywnościowym - ogólnopolska narada IJHARS w Olsztynie

Walka z oszustwami żywnościowymi oraz zafałszowaniami żywności - to priorytety aktywności IJHARS o największym znaczeniu dla konsumenta i uczciwej konkurencji. Ogólnopolska narada IJHARS w Olsztynie w dniach 15-17 września 2025 r. odbyła się pod znakiem merytorycznych dyskusji, konferencji o współczesnej żywności i wizyty studyjnej na kampusie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz w siedzibie laboratorium IJHARS w Olsztynie.

Podsumowanie kontroli sprawdzających u producentów ekologicznych w 2025 r., analiza standardów opracowywania informacji zbiorczych o wynikach kontroli przeprowadzanych przez wojewódzkie inspektoraty IJHARS czy  wreszcie dyskusja na temat kontroli koordynowanych z udziałem pracowników WIJHARS i GIJHARS w świetle obowiązujących przepisów prawa to tylko kilka z tematów, które wypełniły czas ogólnopolskiej narady kadry zarządzającej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Kierownictwa IJHARS, która obyła się w Olsztynie w dniach 15-17 września 2025 r.  

W spotkaniu uczestniczyło najwyższe Kierownictwo Inspekcji z Przemysławem Rzodkiewiczem, Głównym Inspektorem na czele, dyrektorzy biur i laboratoriów Głównego Inspektoratu oraz wojewódzcy inspektorzy IJHARS z 16 województw a także kierownicy pionu kontroli jakości handlowej ze wszystkich szesnastu wojewódzkich jednostek. W naradzie jako przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi uczestniczył Grzegorz Sobczyński, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności. Narada IJHARS była także okazją do spotkania Kierownictwa IJHARS z Wojewodą Warmińsko Mazurskim Radosławem Królem, Mateuszem Szauerem, Wicewojewodą oraz Zbigniewem Szczypińskim II Wicewojewodą  co pozwoliło na bezpośrednie omówienie zadań realizowanych przez IJHARS w perspektywie aktywności w regionie warmińsko.

Koncentrujemy swoją uwagę na zagadnieniach związanych z oszustami żywnościowymi oraz zafałszowaniami żywności. To jest ten obszar naszej aktywności, która ma największe znaczenie dla konsumenta oraz dla uczciwej konkurencji. Oszuści psują rynek żywności w Polsce, dlatego w naszym wspólnym interesie jest to, aby zadbać o wysoką jakość oraz zgodność z prawem wszystkich podmiotów działających na rynku rolno-spożywczym w naszym kraju. – konkludował Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS.

Drugi dzień ogólnopolskiego spotkania wypełniła konferencja „Tradycja, technologia – współczesna żywność” zorganizowana przez Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych we współpracy z Wojewodą Warmińsko-Mazurskim i środowiskiem akademickim Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, podczas której podjęto temat jakości żywności w wielu aspektach i szczegółach. W konferencji wzięli udział przedstawiciele Inspekcji IJHARS z całego kraju oraz przedstawiciele pozostałych służb z regionu, aby jeszcze lepiej koordynować współpracę na rzecz wysokiej jakości polskiej żywności.

Trzeci dzień narady przebiegł pod znakiem wizyty uczestników na kampusie Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, gdzie w Katedrze Mleczarstwa i Jakości Zarządzania odbyło się spotkanie z kadrą profesorską Uniwersytetu na czele z Prorektorem ds. polityki kadrowej i finansowej, dr hab. Mariolą Grzybowską-Brzezińską, prof. UWM.

Ostatnia część dnia poświęcona była działalności Laboratorium IJHARS w Olsztynie. Pracownicy Laboratorium pod przewodnictwem Hanny Gaszyk, dyrektora Laboratorium przedstawiali tajniki swoich pracowni i przeprowadzanych badań. Omówiono techniki służące wykrywaniu zafałszowań żywności oraz metody badania gatunkowości surowców. Podczas wizyty studyjnej, uczestnicy spotkania mogli zobaczyć w praktyce codzienną pracę wykonywaną w laboratoriach.

Źródło: IJHARS